ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑ

Από το Ναύπλιο στην Τρίπολη για σειρά δράσεων στις φυλακές

15ημερο εκπαιδευτικό σεμινάριο «Αναγνώσεις ζωής και τέχνης» από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης.

Με τον τίτλο «Αναγνώσεις Ζωής και Τέχνης» το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στο Ναύπλιο, έχει ολοκληρώσει ήδη δύο κύκλους σεμιναριακών μαθημάτων στο Κατάστημα Κράτησης Τρίπολης με μαθητές έγκλειστους.

Ο πρώτος ήταν 2-13 Μαΐου, και ο δεύτερος 5 – 19 Ιουλίου και ο τρίτος, τώρα, 24 Αυγούστου με 9 Σεπτεμβρίου. Ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης της Τρίπολης, κ. Αντώνης Τσουρέκης υποδέχτηκε θετικά την πρότασή, «Σεμινάριο 3, Αναγνώσεις ζωής και τέχνης».

Οι δράσεις που θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες
Εντός του τρίτου θερινού προγράμματος που οργανώνεται από το Κ.Κ. Τρίπολης, τον Διευθυντή, κο Αντώνη Τσουρέκη και τους εργαζόμενους, το Μεταπτυχιακό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τους εθελοντές που πλαισιώνουν αυτό, έχει διαμορφωθεί ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα με προσεγγίσεις που συνεχίζουν τους δύο προηγούμενους κύκλους (μαθήματα – αναλύσεις μέσω κειμένων, έντυπα και διαμόρφωση πρόσληψης του κοινωνικού περιβάλλοντος, κινηματογράφος, παραγωγή και τέχνη, ποίηση και δημιουργική ανατρεπτική γραφή) και νέες προσεγγίσεις σε σχέση με τη φύση και τον πολιτισμό.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν προσκληθεί εθελοντές συνεργάτες, επιστήμονες, προκειμένου μαζί με τους έγκλειστους να δώσουν υπόσταση σε στιγμές ζωής αλλά και τέχνης και να συζητήσουν τις θέσεις τους και τα θέματα που τους απασχολούν.

Οι εμψυχωτές είναι εκπαιδευτικοί και επιστήμονες ειδικοτήτων (κινηματογράφος, φυσική, έρευνα) κυρίως στη δυναμική παιδαγωγική και στη δια βίου μάθηση. Όλοι μαζί επιχειρούν να χτίσουν ένα στερεό σχέσης εμπιστοσύνης και μάθησης εντός των φυλακών με τους έγκλειστους.

Τρίπολη 3 Αφίσα 1
Οι στόχοι
Επιμέρους στόχοι αυτής της συνάντησης των 15 ημερών είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση γέφυρας του έσω με τον έξω κόσμο, να προκληθούν συναισθήματα, να αποκτηθούν γνώσεις, νοητικές, γλωσσικές και κοινωνικές, να ενωθούν με τις αποκτηθείσες στα προηγούμενα σεμινάρια, να αναπτυχθούν αξίες και συστήματα εκτόνωσης και επικοινωνίας, καθώς οι έγκλειστοι μπορεί να αισθανθούν ότι αξιοποιούν τον χρόνο με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, που μπορεί να τους είναι χρήσιμος και στο μέλλον.

Επίσης όσο η σχέση σταθεροποιείται μεταξύ εγκλείστων και εκπαιδευτών, με την σφραγίδα του πανεπιστημιακού ιδρύματος, τόσο αναβαθμίζεται η δυνατότητα ανάπτυξης κινήτρων των εγκλείστων. Το Πανεπιστήμιο θα τιμήσει τους έγκλειστους, όπως έγινε κάθε προηγούμενη φορά, για την συμμετοχή τους με πανεπιστημιακή βεβαίωση του Σεμιναρίου. Περιμένουμε όλοι οι εμψυχωτές το τρίτο θερινό Σεμινάριο με αγωνία προκειμένου να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα, που να αφορούν στον ψυχικό, ηθικό, γλωσσικό και κοινωνικό τομέα και να εξελίσσουν τις δεξιότητες ζωής των εγκλείστων, δίνοντάς τους χαρά.

Το Πρόγραμμα των δράσεων
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Αυγούστου, ΆΛΚΗΣΤΙΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ, Δυναμικοί Ποιητές «υπό κατασκευή»
ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΛΑΣ, «Όσο μπορείς» ΚΑΒΑΦΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΒΙΒΗ ΣΚΟΥΡΤΗ, Κάνω τις στιγμές μου πολύτιμες
ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΧΙΖΑΣ, ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – Θα σας διηγηθώ μια ιστορία
ΤΡΙΤΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΝΤΟΡΕΤΤΑ ΑΣΤΕΡΗ, ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ, ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ, Αν ήμουν … χελιδόνι… Δημιουργικά “πεταρίσματα” του νου και της καρδιάς.
ΠΕΜΠΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΓΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΡΛΑΣ, «θυμός και αγάπη», μια ιστορία από τον Γκάντι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΕΝΙΩΤΗΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ.
ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΞΥΠΟΛΙΑΣ, η δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους, «fiori”
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ζωγραφίζοντας το λόγο και λογοτεχνώντας την εικόνα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΕΦΑΛΑΣ, Τα παιχνίδια της φύσης και της φυσικής
Επιστημονική Υπεύθυνος: Άλκηστις Κοντογιάννη

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button