ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Το ΤΑΙΠΕΔ “γκαζώνει” για την αξιοποίηση της Καραθώνας – Ψηφίστηκε διάταξη για την ψιλή κυριότητα του ακινήτου

Σύντομα θα ξεκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η αξιοποίηση του ακινήτου “Καραθώνα” στο Ναύπλιο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ακίνητο μετά το Ελληνικό συνολικής έκτασης 1.912 στρεμμάτων που αξιοποιεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. 

Το ακίνητο που βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο της Αργολίδας, έχει έκταση που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 1/3 της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και είναι κατά 50% μεγαλύτερο από το Costa Navarino.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η μεγάλη έκταση του ακινήτου που το καθιστά σημαντικό. Η θέση του το αναδεικνύει ως από τα πιο επιβλητικά ακίνητα της Αργολίδας. Εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της πόλης του Ναυπλίου, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. στην ανατολική πλευρά της πόλης. Γειτνιάζει δε με το κάστρο του Παλαμηδίου και η ακτογραμμή του ξεπερνά τα 1.500 μέτρα.

Το ακίνητο είχε περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2013 με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Ωστόσο μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η αξιοποίηση του καθώς μεγάλο μέρος του ακινήτου, περίπου 436.000 τ.μ., είχε λάβει με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 1968 το δικαίωμα δικαιοχρησίας για 75 έτη ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Στόχος του δικαιώματος αυτού ήταν αξιοποίηση του Κτήματος Καθαρώνα ως τουριστικού χώρου προς αξιοποίηση.

Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση του τεράστιας αξίας ακινήτου, ούτε από τον ΕΟΤ, ούτε από κανένα άλλο φορέα. Για το σκοπό αυτό το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπ. Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 κ.ά. διατάξεις», περιέλαβε διάταξη που επαναφέρει την ψιλή κυριότητα του ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης επαναφέρει την πλήρη κυριότητα σε άλλα περίπου 10.000 τ.μ. που εκ παραδρομής θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στον ΕΟΤ, ενώ στην πραγματικότητα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.

Το Κτήμα Καραθώνα, παρά την γειτνίαση του με την πόλη του Ναυπλίου είναι εν πολλοίς αναξιοποίητο και μη καταπατημένο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beach bar, περίπτερα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουόμενων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beach volley) κ.λπ.».

Ακίνητο Καραθώνα στο Ναύπλιο

Η αξιοποίηση του ακινήτου που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, θα πραγματοποιηθεί στο σύνηθες πλαίσιο αξιοποίησης των ακινήτων δηλαδή μετά από την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι αναψυχής κ.λπ.. Σημειώνεται ότι από τα 1.912 στρέμματα πάνω από τα 400 στρέμματα είναι αξιοποιήσιμα.

Και καθώς το ακίνητο συνδυάζει τη μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία, την εγγύτητα στην Αθήνα, την παρουσία πολύ σημαντικών αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων (Μυκήνες, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου κ.λπ.), την ύπαρξη καλής ποιότητας τουριστικών υποδομών στις γειτνιάζουσες πόλεις του Ναυπλίου και τους οικισμούς της Αργολίδας, το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

Τι αναφέρει η διάταξη που ψηφίστηκε


Άρθρο 32 Διόρθωση τίτλου του ΤΑΙΠΕΔ επί του ακινήτου «Κτήμα Καραθώνα»

Η ψιλή κυριότητα επί των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801090, εμβαδού τετρακοσίων είκοσι έξι χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (426.909) τ.μ. και 020494801074, εμβαδού εννέα χιλιάδων εκατόν ογδόντα πέντε (9.185) τ.μ. και η πλήρης κυριότητα των ακινήτων με ΚΑΕΚ 020494801071, εμβαδού τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων εβδομήντα ένα κόμμα τριάντα τεσσάρων (4.771,34) τ.μ. και 020494801077, εμβαδού πέντε χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα έξι (5.856) τ.μ., που είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, βρίσκονται στη θέση ΚΑΡΑΘΩΝΑ του Δήμου Ναυπλίου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αποτελούν τμήμα του ακινήτου «Κτήμα Καραθώνα», εκτάσεως ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων έντεκα χιλιάδων οκτακοσίων ενενήντα τριών (1.911.893) τ.μ. που μεταβιβάσθηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δυνάμει της παρ. 36 του Κεφαλαίου ΙΙ του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 234/24.4.2013 (Β΄ 1020) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάζεται χωρίς αντάλλαγμα από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.
Αντίθετος στην εν λευκώ αξιοποίηση της Καραθώνας ο Δήμος

Αντίθετος είναι ο Δήμος Ναυπλιέων στην άνευ όρων αξιοποίηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της μεγάλης δημόσιας έκτασης στην Καραθώνα, που αποτελεί την πιο φημισμένη παραλία της περιοχής.

Με δήλωσή του σήμερα μετά από επικοινωνίας μας ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ανέφερε πως για οποιαδήποτε πρόταση αξιοποίησης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια τεράστια έκταση, πολύτιμη τόσο για τους δημότες μας όσο και τους επισκέπτες της περιοχής του Δήμου Ναυπλιέων, την οποία δεν θα επιτρέψουν να την «διαχειριστεί» εν λευκώ το ΤΑΙΠΕΔ».

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button