ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΝΕΑΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Τα αποτελέσματα του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής για τα 200 χρόνια απελευθέρωσης του Ναυπλίου

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δημοτικός Οργανισμός (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) Ναυπλίου, αποφάσισε φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση στις 30 Νοεμβρίου, των 200ων χρόνων από την απελευθέρωση της πόλεως του Ναυπλίου από την Οθωμανική κυριαρχία και υποδούλωση, να εντάξει στο εορταστικό πρόγραμμα της πόλεως, Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τον τίτλο: ”Ταξίδι στην Ιστορία – όταν το παρελθόν συναντάται με το μέλλον”. 

Κύριος σκοπός του Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής ήταν να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών για την ιστορία και ειδικότερα για τα σημαντικά εκείνα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πόλεως του Ναυπλίου, γεγονότα που σηματοδότησαν στην ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους και στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του, ορίζοντας ως την πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης, αυτόνομης και ανεξάρτητης πατρίδας, τ ́ Ανάπλι. 

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Ζωγραφικής, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν την ιστορική γνώση που λαμβάνουν στη σχολική τους τάξη και τα βιβλία τους, μέσω της Ζωγραφικής Τέχνης. Ο Διαγωνισμός έδωσε μία ακόμη ευκαιρία στους μαθητές να μελετήσουν τα ένδοξα γεγονότα τα οποία ξεκίνησαν την ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας ιστορική βραδιά, που ο Στάικος Σταϊκόπουλος με τα τριακόσια παλληκάρια του όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε 400 χρόνια σκλαβιάς και κατοχής, απέναντι στο σκοτάδι που σκέπαζε την ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά των Ελλήνων.

Οι μαθητές λειτουργώντας ως δέκτες των γενναίων ιστορικών γεγονότων, προσπάθησαν να τα αποδώσουν μέσω της Ζωγραφικής, εκφράζοντας με τον τον δικό τους προσωπικό και ανεπανάληπτο τρόπο τις ιδέες και τα συναισθήματα που τους προκάλεσαν οι ένδοξες ιστορικές στιγμές που οδήγησαν σταδιακά στην απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου, νοηματοδοτώντας τους προσωπικούς τους προβληματισμούς, ιδέες και σκέψεις που αφορούν στο παρόν και το μέλλον τους το οποίο όμως το αντιλαμβάνονται και το αποδίδουν υπό το πρίσμα της ιστορικής συνέχειας και εξέλιξης.

Ο Διαγωνισμός Ζωγραφικής απευθύνθηκε στους μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Ναυπλιέων, συμπεριλαμβάνοντας και τους μαθητές του Μουσικού και Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας, καθώς επίσης και στους μαθητές και μαθήτριες της Πέμπτης και Έκτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Η λήξη του Διαγωνισμού είχε εξ αρχής ορισθεί από τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. η 16η Μαΐου 2022.

Πρόεδρος του Διαγωνισμού Ζωγραφικής ορίστηκε από τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου, η κ. Μάγδα Μάρα – Εικαστικός – Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, καθηγήτρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αργολίδας.

Κριτική Επιτροπή, η οποία επίσης ορίστηκε από τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. είναι: Η κ. Τίνα Γκιόλα – Εικαστικός – Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Η κ. Λαμπρινή Καρακούρτη – Ιστορικός Τέχνης, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Η. κ. Βασιλική Σαγκιώτη – Εικαστικός- Εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Συνολικά πήραν στον Διαγωνισμό Ζωγραφικής 74 μαθητές/ τριες, οι οποίοι προέρχονταν από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής του Ναυπλίου.Τα έργα τα έκρινε κατά σχολική βαθμίδα και τάξη η κριτική επιτροπή.

Συνολικά για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης δόθηκαν 18 Βραβεία και Έπαινοι. Η κριτική επιτροπή και η πρόεδρος του Διαγωνισμού από κοινού, αποφάσισαν να τιμηθούν όλα τα Σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο Μαθητικό Διαγωνισμό λαμβάνοντας τουλάχιστον Έπαινο συμμετοχής.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι τα εξής:

1. 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου: 1ο Βραβείο στη μαθήτρια της Β’ Τάξης – Μπιάνκα Ατσιμέσκου.

2. 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: 1ο Βραβείο στον μαθητή της Α’ Τάξης – Γιάννη Κατσαρό.

3. Μουσικό Γυμνάσιο Αργολίδας: 1ο Βραβείο στον μαθητή της Β ́ Τάξης – Βασίλειο Σάββα.

4. Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας: 1ο Βραβείο στη μαθήτρια της Β’ Τάξης: Αριάδνη Αμπαμπίϊ.

5. 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: 2ο Βραβείο στη μαθήτρια της Α τάξης Γυμνασίου – Μάγια Μπούσλοβα.

6. 5ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: 1ο Βραβείο στον μαθητή της Ε’ Τάξης – Ανδρέα Κυριακόπουλο.

7. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: 2ο Βραβείο στον μαθητή της Ε’ Τάξης – Θέμη Παπακωνσταντίνου.

8. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: 3ο Βραβείο στον μαθητή της Ε’ Τάξης – Μάξιμο Σουλιέ.

9. Εσπερινό Λύκειο Ναυπλίου: Έπαινος στη μαθήτρια της Β’ Τάξης – Φωτεινή Μάρα.

10. Λύκειο Αγίας Τριάδας: Έπαινος στη μαθήτρια της Β’ Τάξης – Μαγδαληνή Νάσσου.

11. 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου: Έπαινος στη μαθήτρια της Γ’ Τάξης – Ελένη Καλούδη.

12. Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας: Έπαινος στη μαθήτρια της Α’ Τάξης – Παρασκευή Σιδέρη.

13. 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου: Έπαινος στη μαθήτρια της Β ́ Τάξης Γυμνάσίου- Μαρία Μαρνέρη.

14. Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου: Έπαινος στον μαθητή της ΣΤ’ Τάξης – Δημήτρη Τσιράκη.

15. 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: Έπαινος στον μαθητή της Ε’ Τάξης – Κωνταντίνο Χατζηαναστασίου.

16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: Έπαινος στον μαθητή της ΣΤ’ Τάξης – Άγγελο Ρουκάϊ.

17. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: Έπαινος στην μαθητή της Στ’ Τάξης – Αναστασία Μπεϊλέρι.

18. 3ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου: Έπαινος στο μαθητή της Ε’ Τάξης – Βλαντ Λάλου

Τόσο η εξέλιξη του Διαγωνισμού όσο και τα αποτελέσματά του θεωρήθηκαν εξαιρετικά ικανοποιητικά. Η συμμετοχή των Σχολείων ήταν μεγάλη αλλά και οι ζωγραφιές όλων των μαθητών, (ανεξάρτητα από τα τιμητικά βραβεία και επαίνους), υπέροχες και συγκινησιακά φορτισμένες.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., η πρόεδρος και η κριτική επιτροπή, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλα τα Σχολεία και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι βοήθησαν στην διεξαγωγή του 1ου Διαγωνισμού Ζωγραφικής του Δήμου. Περισσότερο απ’ όλους όμως ευχαριστούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των βαθμίδων για τη συμμετοχή τους. Τίμησαν την πόλη τους και τον αγώνα των ηρώων της για ελευθερία. Τα έργα τους είναι αναγνώριση της προσφοράς τους, που στην απονομή των βραβείων και των επαίνων θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά.

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button