Εθελοτυφλώ στο λεξικό σημαίνει αρνούμαι να δω, να παραδεχτώ ένα γεγονός, κλείνω τα μάτια, προσπαθώ να μην παραδεχτώ κάτι ήδη φανερό, και το πιάσαμε το νόημα νομίζω. Ακόμα κι αν δεν ήξερες μέχρι τώρα τον ορισμό της λέξης εθελοτυφλώ, τώρα θα ‘χεις ήδη καταλάβει πως, έστω και μια φορά, έκανες τα στραβά μάτια, γιατί αυτό σε συνέφερε και σε βόλευε ή γιατί ασυναίσθητα δεν ήθελες να παραδεχτείς ένα γεγονός στη δική σου ζωή.
Στη ζωή μας γενικά τείνουμε να εθελοτυφλούμε αρκετά συχνά, γιατί προτιμάμε να μην περιπλέξουμε τις καταστάσεις και τα γεγονότα κι έτσι τ’ αφήνουμε ως έχουν, ακόμα κι αν αυτό μας βγει σε κακό στο τέλος.
Είναι πιο εύκολο να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε πως αμελούμε, απ’ το να παραδεχτούμε και να κατανοήσουμε τους λόγους που το κάνουμε.
Το ίδιο συμβαίνει κι όταν είμαστε εμείς στην απέναντι πλευρά.
Δηλαδή, βλέπεις τα σημάδια και τη συμπεριφορά του άλλου απέναντί σου και πόσο έχει αλλάξει, αλλά δε θα το πεις, θα προτιμήσεις να τ’ αγνοήσεις, γιατί γνωρίζεις πως μπορεί να μη σ’ αρέσουν οι απαντήσεις που θα πάρεις, αν απλώς ρωτήσεις τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Πολλοί θ’ αρνηθούν τις κατηγορίες που τους ενοχοποιούν στην εθελοτυφλία.
—————————————————————————————————-
Τα υδατορέματα (ρέματα)αποτελούν ειδικότερο στοιχείο του υδάτινου περιβάλλοντος, το οποίο τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης τόσο εκ της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας όσο και εκ της νομολογίας του ανωτάτου δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η προστασία των ρεμάτων παρουσιάζει έντονο τεχνικό αλλά και νομικό ενδιαφέρον λόγω των πολύ σοβαρών επιπτώσεων που αποφέρουν οι επεμβάσεις σε αυτό και οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν χώρα μόνο μετά την οριοθέτηση της κοίτης τους και την κατάρτιση και έγκριση των απαιτούμενων εκ του νόμου μελετών, κατόπιν εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Κατά πάγια νομολογία στα ρέματα επιτρέπονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες επεμβάσεις και δη αυτές για την διευθέτηση της κοίτης και των πρανών τους, ώστε να διευκολύνεται η ελεύθερη ροή των υδάτων και η επιτέλεση της λειτουργίας τους, απαγορεύεται δε οποιαδήποτε επέμβαση θίγει αυτές τις λειτουργίες, ενώ για την πραγματοποίηση επιτρεπτών επεμβάσεων και τεχνικών έργων απαιτείται η προηγούμενη οριοθέτηση του ρέματος (ΣτΕ 2629/2001, ΣτΕ 453/2003).
Συνεπώς, ο καθορισμός της οριογραμμής τους αποτελεί κατά νόμον προϋπόθεση για την έκδοση πράξεων χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου πλησίον ρέματος (ΣτΕ 2752/2013, ΣτΕ 3561/2014)Στην περίπτωση, όμως, που η οριοθέτηση υδατορέματος δεν έχει ακόμη λάβει χώρα, είναι, τουλάχιστον, υποχρεωτική η μελέτη και η κατασκευή του έργου κατά τρόπο ο οποίος δεν θα επηρεάζει τη φυσική λειτουργία του υδατορέματος